Wszystko co warto wiedzieć o dyni

Dynia powoli zadomowiła się w naszym kraju.

Tydzień przed Halloween spotkać można w sklepach ludzi, którzy wybierają najdorodniejsze sztuki.
Zapewne powstaną z nich lampiony,które ozdobią ogrody lub parapety.

Zapweniam Was, że stworzenie tego halloweenowego gadżetu wcale nie jest takie trudne.

Wystarczy trochę inwencji lub gotowy szablon i można cieszyć się czarownicą,wilkiem lub kościotrupem.

Sporo czasu mieszkaliśmy z rodziną za Wielką Wodą gdzie tradycja rzeźbienia dyń jest długa i nikt nie wyobrarza sobie święta strachów bez dyniowego lampionu.

Jak zrobić lampion pokażę  w innym poście dziś raczej chcę skupić się na walorach odżywczych tego warzywa.

Dynia pochodzi z tej samej rodziny co arbuz i melon. Dlatego może jest taka smaczna?

image

Skąd pochodzi dynia?

W XV wieku dynia przypłynęła na statkach Kolumba. Początkowo była egzotyczną ciekawostką ale szybko odkryto jej zalety i zaczęto uprawiać w całej Europie. Jako pożywne i smakowite potrawy z dyni pojawiały się na stołach w pałacach i pod strzechą.

Wartości odżywcze dyni:

Zawiera dynia ich mnóstwo a są to :
witaminy A, B1, B2, C, PP,
składniki mineralne : wapń,fosfor,,żelazo,potas,magnez i olbrzymie ilości beta-karotenu.

Pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność skóry dzięki czemu cera jest gładka i jędrna. Zwalcza wolne rodniki i pomaga zachować dobry wzrok a także chroni przed nowotworem.
Dynia pomimo,że jest pożywna nie tuczy jest niskokaloryczna i zaleca się ją w kuracjach odchudzających.
Przyśpiesza przemianę materii.

Polecana jest osobom z problemami zaparciowymi,chorobami wątroby i krążenia.
Ważna informacja dla kobiet spodziewających się dziecka miąższ dyni jest rewelacyjny na poranne mdłości,mi pomagał przetrwać odruchy wymiotne.

Dynia wzmacnia system odpornościowy.

Dynia i jej miąższ są wykorzystywane często w kuchni. Częstym gościem u nas jest zupa z dyni,pieczone warzywa w tym też pomarańczowe frytki,ciasto dyniowe,zapiekanki,racuchy i farsz do naleśników.

Pestki dyni

Zawierają duże ilości cynku i lecytyny.
Cynk i jest potrzebny włosom i paznokciom natomiast mężczyźni potrzebują go czterokrotnie więcej niż my kobiety.
Informacja dla panów : jedząc pestki zapobiega się rozrostowi prostaty a dodatkowo pomagają na potencję.
Zawartość cynku w nasionach dyni pomaga w leczeniu trądziku, opryszczki i innych chorób skóry.

Z pestek wytwarza się olej dyniowy,który zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiegają miażdżycy.
Olej ten stosuje się przy stanach zapalnych nerek i pęcherza.
Ja używam często tego oleju do sałatek i gotowanych warzyw.
Jako kosmetyk również się sprawdza na rozstępy ;)

image

Dynia to u nas w domu numer jeden,a Nianio od momentu jak miał 5 miesięcy upodobał sobie właśnie ją. Od października do końca stycznia często pojawia się na naszym stole a na inne miesiące mam przygotowane zaprawy w słoikach z musem lub w kawałkach.

A czy Wy także lubicie dynie nie tylko jako lampion?

image

image

Reklamy

2 komentarze

  1. Ja uwielbiam zupę dyniową,pycha! Martyna z kolei lubi kompot dyniowy z goździkami i cynamonem.
    P.

    1. Moj syn wszystko co z dynia jest dla niego pysznoscia i z tego sie ciesze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: